Smoking

Een smoking, het kostuum dat bij bijzondere gebeurtenissen of speciale gelegenheden wordt gedragen. Smokings zijn tweedelig, een zwarte broek, een wit overhemd, een zwart jasje en een zwarte vlinderdas. Op de broek bevindt zich aan de zijkant een fluwelen streep en de jas beschikt over een stijlvolle, vaak satijnen kraag. Dit alles wordt afgemaakt door een paar lakleren schoenen.

De gelegenheden

Smokings, een echt avondkostuum. Smokings worden gedragen bij bijzondere gebeurtenissen of speciale gelegenheden. Veel voorkomende zijn bruiloften, gala’s of bijvoorbeeld een jubileum. De smokings komen voor op feesten waar een nette uitstraling wordt verwacht.

Smoking of Black Tie?

In feite wordt hier veelal hetzelfde mee bedoelt. In Europa is de naam Smoking het meest gebruikte woord voor dit soort pakken, maar in Engeland gebruiken ze hiervoor een andere benaming. De Engelsen noemen het pak meestal Black Tie. De Engelsen gebruiken de naam Smoking of Smokingjacket wel, maar doelen hier echter ergens ander op. De Engelse smoking is een traditionele jas die na het eten wordt aangedaan om een sigaar in te roken. Hierdoor gaat het andere jasje niet naar de rook ruiken.

Ontwerp & realisatie: Nilsson